25 Ağustos 2008 Pazartesi

Domates Bitkisi

domates,domates yetiştiriciliği,tohum,meyve,domates bitkisi,kuru domates,organik domates

Domates önemli olduğu kadar popüler de olan sebzelerden biridir. Halk tarafından çok iyi tanınır ve sevilir. Amatör olarak hemen hemen bütün ev bahçelerinde, yüksek oranda ticaret bahçelerinde ve tarla sebzeciliği şeklinde yetiştirilir. Aynı zamanda kışları ılık geçen yerlerde bir sera sebzesidir. Konserve sanayiinde değerlendirilen sebzeler arasında birinci sırada yer almaktadır. Domates kadar çeşidi bol olan çok az ürün vardır. Domatesin oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Ham olarak salata ve turşuda kullanılır. Olgunları elma gibi yenir. Özellikle yaz aylarında hemen hemen hepimizin sofrasında salatadır. Çorbaya, çeşitli yemeklere ve pilavlara katılır. Konserver, turşu, salata ve ketçap şeklinde de  değerlendirilir.

Domates bitkisi uygun koşullarda kendiliğinden fazla dallanır. Dik büyüyemeyen bir sebzedir. Sırık ve yer domatesi şeklinde yetiştirilir. Sera yetiştiriciliğinde sırık domates, bahçe ve tarla sebzeciliğinde yer domatesi tercih edilir.

Domates yetiştiriciliğinde kritik devreler çok önemlidir. Çünkü sıcaklık düzeyi salkım şeklini etkilemektedir. Örneğin, düşük sıcaklıkta bileşik salkım, yüksek sıcaklıkta ise basit salkım meydana gelmektedir.

Domates meyvelerinin gelişebilmesi için yumurtanın döllenmesi gerekir. Ploenin çimlenmesi ve döllenmenin meydana gelebilmesi için en uygun sıcaklık 18-21 derecedir. 10 dereceden düşük sıcaklıklar ile 38 dreceden yukarı sıcaklıklarda polenin çimlenmesi, dolayısıyla döllenmenin olması güçleşir. Sonbaharda sıcaklık düşüşü ile yaz aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklar domates meyve tutumuna olumsuz yönde etkili olmaktadır. Hatta bazı yıllar yüksek yaz sıcaklığında hiç meyve alınmadığı da olmaktadır. Bundan dolayı yaz aylarında Akdeniz Bölgesinde domates yetiştiriciliği yapılamamaktadır.

Döllenmeden meyve veren domateslere de rastlamamız  mümkündür. Ülkemizde ve özellikle Marmara Bölgesinde kışa girerken sıcaklık bazı yıllar aniden düşer. İşte bu zamanlarda meydana gelen domates meyveleri tohumsuzdur. Bu, özellikle tohumculuk açısından önemlidir. 

Hiç yorum yok: