26 Ağustos 2008 Salı

Domates Toprağın İşlenmesi

domates, toprağın işlenmesi, domates yetiştiriciliği

Domates derin köklü bir sebzedir. Gelişmiş bir domates bitkisinin kökleri oldukça saçaklı ve dallıdır. Ancak domateste kök sisteminin gelişmesine toprak tipi, toprağın işlenmesi ve topraktaki rutubetin büyük etkisi vardır. Örneğin, gevşek bünyeli ve iyi işlenmiş topraklarda domatesin kökleri oldukça derine gider. Ağır karakterli topraklarda ise yüzlek kalır. Toprak yüzeyine yakın kökleri olan domates bitkileri daha sık ve daha fazla sulamaya ihtiyaç gösterirler. Buna karşılık iyi gelişmiş bir köke sahip olan domates bitkilerinin daha verimli olacakları unutulmamalıdır.

Buna karşılık iyi gelişmiş bir köke sahip olan domates bitkilerinin daha verimli olacakları unutulmamalıdır. Bursa ve civarında olduğu gibi, karıklara su verilerek yapılan dikim ile yetiştirilen domayes bitkilerinin kökleri oldukça yüzlek gelişmektedir. Bunun sonucunda, domates verimleri de oldukça düşük olmaktadır.

Toprak ve münavebe yönünden uygun, drenajı iyi olan bir tarlada başarılı bir domates tarımı için ilk şart tarla veya bahçe hazırlığıdır. Pratikte iyi bir toprak işlemesinin yarı yarıya gübreleme yerine geçeceği bilinir. Toprak işlemesi söz konusu olunca da en can alıcı nokta toprağın tavında yani uygun rutubetine uygun olduğu zaman işlenmesidir. Çünkü ağır tavda işlenen tarlalarda verim düşer, daha sonraki toprak işlemeleri zorlaşır ve domates bitkisinin su isteği de artar. Ne yazık ki, çiftçilerimiz bu hatayı sıklıkla işlemektedir. Çoğu kez de verimlerinin düşmesinin bir nedeni de bu yanlış toprak işleme olmaktadır.

Toprak işlemesini, kış ve ilkbahar toprak işlemesi olarak iki kısımda açıklayalım:

Kış Toprak İşlemesi

İlkbahar Toprak İşlemesi

Hiç yorum yok: